Akademia Gotowania Smaki Świata

logo (białe)
SKU: N/A Category:

Kuchnia skandynawska

330,00 600,00 

SKU: N/A Category:

KUCHNIA SKANDYNAWII

Kuchnia skandynawska, urodzona w zimnej strefie Północnej Europy, to prawdziwa legenda smaków, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Jej historia sięga czasów wikingów, gdy ryby były podstawą diety, a świeże składniki pochodziły prosto z dzikiej natury. Dziś kuchnia skandynawska to harmonijne połączenie świeżości morskich smaków, zrównoważonego podejścia do jedzenia oraz kreatywności kulinarnej, której korzenie tkwią głęboko w nordyckiej ziemi. Od tradycyjnych potraw, jak szwedzkie klopsiki i danie rybne w stylu duńskim smørrebrød, po nowoczesne interpretacje z użyciem lokalnych produktów, kuchnia skandynawska kontynuuje fascynującą podróż przez smaki i historię północnych bredzi.

MENU :

* Skagen smorrebrod ( otwarta kanapka na pieczywie żytnim z krewetkami

grenlandzkimi, jajkiem i kawiorem z pstraga )

* Fiskesuppe ( norweska zupa rybna zabielana z dużą ilością ryb, owoców morza na

esencjonalnym wywarze )

* Fjordoring ( troć fiordowa,gravlax, pokusa janssona, szwedzkie ogórki, skry z

koprekiem, soliród )

* Rommegrot ( owsianka na kwaśnym mleku z cynamonem i borówka brusznica z

kruszonką migdałową )