330,00 zł – 600,00 zł
KUCHNIA SKANDYNAWII
Kuchnia skandynawska, urodzona w zimnej strefie Północnej Europy, to prawdziwa legenda smaków, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Jej historia sięga czasów wikingów, gdy ryby były podstawą diety, a świeże składniki pochodziły prosto z dzikiej natury. Dziś kuchnia skandynawska to harmonijne połączenie świeżości morskich smaków, zrównoważonego podejścia do jedzenia oraz kreatywności kulinarnej, której korzenie tkwią głęboko w nordyckiej ziemi. Od tradycyjnych potraw, jak szwedzkie klopsiki i danie rybne w stylu duńskim smørrebrød, po nowoczesne interpretacje z użyciem lokalnych produktów, kuchnia skandynawska kontynuuje fascynującą podróż przez smaki i historię północnych bredzi.
MENU :
* Skagen smorrebrod ( otwarta kanapka na pieczywie żytnim z krewetkami
grenlandzkimi, jajkiem i kawiorem z pstraga )
* Fiskesuppe ( norweska zupa rybna zabielana z dużą ilością ryb, owoców morza na
esencjonalnym wywarze )
* Fjordoring ( troć fiordowa,gravlax, pokusa janssona, szwedzkie ogórki, skry z
koprekiem, soliród )
* Rommegrot ( owsianka na kwaśnym mleku z cynamonem i borówka brusznica z
kruszonką migdałową )