330,00 zł – 600,00 zł
Dania kuchni indyjskiej kojarzą się z intensywnym aromatem korzennych przypraw, lekką pikantnością oraz dużą ilością warzyw. Najpopularniejszym z nich jest curry przygotowywane na wiele różnych sposobów. To, co łączy dania kuchni indyjskiej niezależnie od regionu to pasja i wyczucie zdobyte dzięki praktyce. W indyjskich domach na próżno szukać miarek i wag. Większość przepisów przygotowywana jest „na oko”. W Indiach przyprawy nie tylko są dodatkiem smakowym, ale zgodnie z Ajurwedą maja działanie lecznicze.
Najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej to wszechobecna kurkuma oraz kmin, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra. Wykorzystywane są również mieszanki przypraw np. garam masala. W Indiach mało kto używa podczas jedzenia sztućców. Większość posiłków spożywa się prawą ręką. W ten sposób już przed włożeniem jedzenia do ust, dłoń zapoznaje się z konsystencją i strukturą potrawy, co potęguje wrażenia smakowe.
Start godzina 18:00
MENU:
– Dal Shorba – zupa z żółtej soczewicy
– Tofu tikka masala z warzywami i ryżem
– Butter chicken z chlebkiem naan
– Kheer – indyjski pudding ryżowy