Akademia Gotowania Smaki Świata

logo (białe)
SKU: N/A Category:

Kuchnia francuska

330,00 600,00 

SKU: N/A Category:

Kuchnia francuska ma wyjątkowo piękną i długa tradycję. Do tej pory większość gwiazdkowych restauracji korzysta z technik kulinarnych, które zostały opracowane w procesie kształtowania się nouvelle cuisine, jednak tradycyjna kuchnia francuska jest dzisiaj bardziej regionalna niż restauracyjna. Bardzo odmienne tradycje regionalne różnych historycznych krain wchodzących w skład Francji sprawiają, że francuska kuchnia jest niezmiernie bogata. Pikardia, Alzacja, Burgundia, Franche-Comte, Normandia, Bretania, Dolina Loary, Prowansja, Perigord – każdej z tych krain można poświęcić odrębne warsztaty. Kto chce się nauczyć gotowania powinien zacząć od przepisów kuchni francuskiej.

Start godzina 18:00

MENU:
– Quiche lorrain – placek lotaryński
– Francuska zupa cebulowa z serem gruyere
– Wołowina po burgundzku z warzywami, grzybami i winem
– Crepes Suzette z sosem pomarańczowym i likierem Cointreau