330,00 zł – 600,00 zł
Kuchnia francuska ma wyjątkowo piękną i długa tradycję. Do tej pory większość gwiazdkowych restauracji korzysta z technik kulinarnych, które zostały opracowane w procesie kształtowania się nouvelle cuisine, jednak tradycyjna kuchnia francuska jest dzisiaj bardziej regionalna niż restauracyjna. Bardzo odmienne tradycje regionalne różnych historycznych krain wchodzących w skład Francji sprawiają, że francuska kuchnia jest niezmiernie bogata. Pikardia, Alzacja, Burgundia, Franche-Comte, Normandia, Bretania, Dolina Loary, Prowansja, Perigord – każdej z tych krain można poświęcić odrębne warsztaty. Kto chce się nauczyć gotowania powinien zacząć od przepisów kuchni francuskiej.
Start godzina 18:00
MENU:
– Quiche lorrain – placek lotaryński
– Francuska zupa cebulowa z serem gruyere
– Wołowina po burgundzku z warzywami, grzybami i winem
– Crepes Suzette z sosem pomarańczowym i likierem Cointreau