330,00 zł – 600,00 zł
Marokańska kuchnia uważana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Kraj położony na Skrzyżowaniu Afryki, Bliskiego Wschodu i Europy oferuje ciekawą mieszankę najróżniejszych Smaków. W marokańskich potrawach przenikają się wpływy arabskie, żydowskie, berberyjskie i subsaharyjskie, ale też francuskie i andaluzyjskie. Kuchnia Maroka jest bardzo aromatyczna i intensywna. Jest w niej dużo przypraw, przede wszystkim kurkuma, cynamon, imbir, kmin, papryka, szafran, goździki czy curry.
Marokańczycy jedzą dużo potraw mięsnych, ale nie znajdziemy tam nic z zakazanej przez ich religię wieprzowiny. Na ich stołach króluje baranina, jagnięcina i wołowina, pojawia się także drób. Drugim podstawowym składnikiem kuchni marokańskiej są warzywa, głównie bakłażany, papryka, pomidory i oliwki. Pojawiają się również ryby i owoce morza.
Maroko zachwyca również wegetarian niezliczonym wyborem sałatek warzywnych przyrządzanych na ciepło i na zimno, z dojrzewających w afrykańskim słońcu bakłażanów
i pomidorów, papryk i owoców cytrusowych, których aromat w tym rejonie jest obłędny.
Start godzina 18:00
MENU:
– Harira – pikantna zupa o kremowej konsystencji
– Tadżin z kurczakiem i warzywami
– Kefta z kuskusem – szaszłyk z mięsa mielonego
– Ptasie języczki – marokańskie ciasteczka